את האורז השחור הכרתי לפני 25 שנה דווקא בסיציליה. קניתי חבילה והבאתי הביתה.
לא היה לי מושג איך לבשל אותו. גם לא זוכרת מה עשיתי איתו.
בינתיים פרץ טרנד הבריאות לחיינו שהביא אורז שחור, חום ואדום.
והם נהדרים. טעימים, ממש כמו אגוזים קטנים.
בוויאטנם הסתבר לי שעושים ממנו דווקא קינוח.
בונוס נוסף הם הערכים התזונתיים הגבוהים שלו והטעם שמזכיר קצת אגוזים.
אני אוהבת להכין סלטים ממנו וגם תוספות חמות.
האורז הזה הוא סבלני, בדיוק כמו קוסקוס, כמו בורגול, כוסמין או קינואה, כ ו ל ם מקבלים אליהם כל טעם שארצה.
אחרי שמבשלים אותו כעשרים דקות, מכוסה עם הרבה מים. מסננים ואז השמים הם הגבול:
בא לכם אסייתי :קצצו ג׳ינג׳ר עם שום, צ׳ילי, נאם פלא(רוטב דגים) או סויה, מעט חלב קוקוס ובוטנים קצוצים, בצל ירוק וכוסברה.
בא לכם ים תיכוני: קלו ירקות שאתם אוהבים בגריל, קצצו אותם, הוסיפו צלפים, נענע, בזיליקום וקליפת לימון מגוררת, שמן זית מלח ופלפל וסחיטה קלה של מיץ לימון מעל.
בא לכם איטלקי: עגבניות שרי חצויות מוקפצות בשמן זית, פרוסות שום, מעט צ׳ילי, להוריד מהאש להוסיף בזיליקום וגרידת פרמז׳ן נדיבה
בא לכם כתוספת: המון בצל מטוגן, כמון , פלפל מלח והופ – לשולחן. ואם תוסיפו עדשים מבושלות נקרא לזה מג׳אדרה אורז שחור.
בא לכם אלגנטי כמו זה שלפניכם ?
המון עשבי תיבול, עגבניות מיובשות, שקדים קלויים ומעל הכל ריקוטה סלטה, שזו גבינה מקבילה לצפתית הקשה שלנו.
גבינה מלוחה עם המון טעם, כשמגררים אותה מעל לסלט, והיא מקפיצה את הסלט הזה לגבהים,
או כל גבינה מלוחה אחרת שאוהבים.
כל המתכונים מתאימים גם לטבעוניים ובמקרה זה ניתן לגרר גבינה טבעונית קנויה.
הכל לפי הדמיון של כל אחת מאיתנו.
טוב, אחרי שחפרתי, אפשר עבור לשורות הבאות.
מה
כוס אורז שחור (או אדום או אפילו שניהם יחד)
2 כפות עגבניות מיובשות פרוסות לרצועות דקיקות
4 כפות שקדים פרוסים וקלויים
2 כוסות עשבי תיבול אני השתמשתי בפטרוזיליה, נענע,בזיליקום, החלק הירוק של בצל ירוק ומעט זעתר ואורגנו טריים
פלפל שחור גרוס טרי גס
2 כפות שמן ארגן או שמן זית
קליפת לימון מגוררת
1/2 עד 1 כוס גבינת ריקוטה סלטה מגוררת (או גבינה טבעונית מגוררת)
מלח – רק אחרי שמוסיפים את הגבינה כי היא מלוחה דיה.
איך
לשטוף את האורז היטב ולהכניס לסיר, עדיף עם דפנות גבוהות (כשהאורז רותח הוא גולש בקצף שחור לכיריים).
להוסיף מים קרים כמו לפסטה ולבשל 18 דקות בדיוק. ז ה ו !!
זה השלב שהוא נגיס, קפיצי בפה, רך מספיק אבל לא מעוך ורכיכי.
(מי שמפקפק, שיטעם בדקה ה-17 ויחליט לעצמו).
לשטוף במים קרים, להניח במסננת.
בינתיים, בזמן שהאורז מתבשל, אפשר להכין את יתר החומרים לסלט.
לקצוץ את עשבי התיבול דק דק,לפרוס את העגבניות המיובשות לרצועות דקיקות, לרסק את הגבינה ולקלות את השקדים *
לאחר שהאורז נפטר מיתרת הנוזלים שבו, מוסיפים לו את כל המרכיבים, מתבלים ומגררים מעל ריקוטה סלטה.
ויוצאים בריקודים.
טבעוניים : יכולים כמובן לוותר על הריקוטה סלטה ובמקומה לפזר מעל אגוזי קשיו קלויים וטחונים או גבינה טבעונית מגוררת או אפילו להוסיף 1/2 כוס עדשים שחורות שבושלו מראש והן רכות.
* קליית אגוזים למיניהם כדאי לקחת מחבת עם דפנות מעט גבוהות, להדליק את הלהבה הגדולה על חום בינוני.
מוסיפים למחבת את האגוזים או השקדיים ומקפיצים מידי פעם עד שהאגוזים מזהיבים אין צורך בשמן אבל חייבים להישאר ולהשגיח כל הזמן. זמן הקלייה הוא כחמש דקות.