יש מליון גרסאות של הספנאקופיתה אבל בסופו של דבר הן כולן מכילות את התרד והגבינה.
ספאנקי – תרד.
אני אוהבת ומעדיפה את הסגנון הזה והוספתי לו טאצ׳ משלי: גבינת פרמז׳ן בתוך וגרגרי סומסום מעל.
לא חובה.
מה
לפחות 800 גרם תרד (רק העלים) פרוס לרצועות דקות
2 כרישות גדולות פרוסות וקצוצות (החלק הילבן והירקרק)
1 בצל סגול בינוני קצוץ לקוביות
3-4 גבעולי בצל ירוק שטופים וקצוצים
2-3 ביצים
2 מיכלי יוגורט לבן
מלח, פלפל (זהירות עם המלח כי הגבינות מלוחות)
1/2 כוס שמן זית
6 עלי פילו מופשרים (אפשר גם 8 עלים אבל אז מרפדים 4 עלים מתחת ו-4 עלים מעל לערובת התרד גבינות)
300 גרם גבינה בולגרית קוביות או מפוררת
4-5 כפות גבינת פרמז׳ן מגוררת
איך
מערבבים את כל הירקות ובוזקים עליהם 1/4 כפית מלח. משאירים בצד כחצי שעה אחר כך סוחטים היטב מכל הנוזלים.
טורפים ביצים עם שמן זית ויוגורט מוציאים 4 כפות ומניחים בצד.
מחממים תנור ל-170 מעלות.
משמנים את התבנית במעט שמן זית ומרפדים אותה בדף פילו אחד. שולי הפילו צריכים ״ליפול מעבר לדפנות התבנית.
מורחים מערובת הביצים והיוגורט על הפילו ומניחים דף פילו שני שוב מורחים בתערובת הביצים והיוגורט.
מפזרים מעל הפילו את הירוקים הסחוטים, מעל מפזרים את קוביות או פירורי הגבינה המלוחה ואת פירורי הפרמז׳ן.
מפזרים מעל את יתרת התערובת של הביצים ויוגורט.
מכסים מעל בעוד 2 דפי פילו ומברישים גם אותם בתערובת שהשארנו בצד (3 כפות) תוחבים את שולי הפילו פנימה כך שמתקבל מאפה מהודק וסגור.
בסכין חדה חותכים מנות (רק בחלק העליון של הפילו). ומפזרים מעל סומסום.
אופיה אחרת היא לגלגל ״נחשים״ ולהניח אחד ליד השני (4-5 נחשים של 2-3 דפי פילו כל אחד).
אופים כ-45 דקות עד שמזהיב היטב.