אני רואה ארטישוק ואני עוצמת עיניים:
הנה סבתא ממה אסתר יושבת על כסא לבן במטבח לרגליה שני קרטונים עמוסים בארטישוק אביב ירוק ועוקצני,
בידיים שהשחירו מקילופו הם תולשת את העלים הקשים, מגיעה ללב השעיר והצחור, מנקה אותו בזריזות ומטילה את הראשים היפים לתוך קערת מים גדולה עם פלחי לימון – שלא ישחירו.
אחר כך אמא תמלא אותו בבשר נפלא מועשר בראס אל חנות, ברוטב זעפרן זהוב ויפה.
הנה מתכון לארטישוק ממולא של אמא: ארטישוק ממולא בבשר ברוטב לימוני וזעפרן.
היא תכבוש אותו בפרוסות דקות ועדינות עם פרוסות לימון טריות,
והיא תבשל אותו עם האפונה הירקרקה האביבית.
כמובן שאפשר להשתמש בארטישוק קפוא אבל אין להשוות כלל את הטעם של זה הקפוא לזה הטרי.
אפשר לבשל אותו כמתכון צמחוני-טבעוני ואפשר להוסיף לו בשר.
שתי האופציות בהמשך.
מה
6-7 ראשי ארטישוק מנוקים
2 כוסות אפונה טרייה (או קפואה)
3 שיני שום קצוצות
1 בצל לבן קצוץ לקוביות
מלח, פלפל לבן, שמן זית
1 כפית ג׳ינג׳ר טרי קצוץ או אבקה
1 כפית כוסברה יבשה טחונה
כפית כורכום
מעט שערות זעפרן מומסות במים (לא חובה)
2 כפות לימון כבוש קצוץ
1/2 כוס כוסברה קצוצה
1-2 כוסות מים רותחים
לתוספת הבשר: 1 ק״ג בשר לבישול ארוך חתוך לקוביות.
איך
הנחיות לתוספת הבשר בהמשך.
לסיר רחב ונוח מוסיפים את שמן הזית מוסיפים בצל ושום ומטגנים עד להזהבה.
מוסיפים את התבלינים, הלימון הכבוש והמים הרותחים. מערבבים, מרתיחים, מנמיכים ומבשלים כ-40 על להבה נמוכה,
או עד שהארטישוק רך.
מפזרים כוסברה טרייה ומגישים.
לבישול עם בשר
מטגנים בשמן זית את קוביות הבשר משחימים היטב, מוסיפים את הבצל והשוום ומטגנים עוד מספר דקות
מתבלים בכל התבלינים ואת הלימון הכבוש ומוסיפים את המים הרותחים.
מבשלים את הבשר עד שהוא כמעט רך.
מוסיפים את הארטישוק ואת האפונה וממשיכים לבשל עד שהירקות רכים.
מפזרים מעל כוסברה ומגישים.