מאמא אסתר היתה יפהפיה.
גבוהה מאוד, עור חיוור ובהיר, עיניים כחולות שמיים ושיער שחור כהה.
עצמות לחייה היו גבוהות והיא נראתה כמו אלה יוונייה.
ככה. יפהפייה.
היה לה צחוק שהאיר את כל הפנים היפות שלה וכשהיא צחקה, היא נהגה להסתיר את הפה כי חסרה לה שן.
מאמא אסתר היתה ביישנית ואנחנו הילדים אהבנו אותה מאוד.
למאמא אסתר היה תפקיד קבוע בהכנות לארוחת ליל הסדר:
היא קילפה את הארטישוקים.
הסירה את העלים הדוקרניים והעקשניים, הגיעה לליבם השעיר,
בכפית קטנה הסירה אותם במיומנות ובסבלנות, ואחר כך הטילה אותם לקערה גדולה מלאה במים ומיץ לימון.
שלא ישחירו.
כך, כל שנה, כל ליל סדר.
שני ארגזים שלמים.
אחר כך, אמא היתה לוקחת את האטישוקים וממלאת אותם בבשר, שריחו משכר מתבלינים שהוסיפה והם הלכו לישון בסיר הגדול, ביחד עם הזעפן ומיץ הלימון.
מדובר בקלאסיקה מרוקאית יפהפיה, טעימה וחגיגית.
מה
לבבות ארטישוק מנוקים (או קפואים)
½ ק״ג בשר בקר טרי טחון
1 כפית ראס אל חנות או בהראט
1 תפוח אדמה קטן מגורר
1 בצל לבן קטן מגורר
3 כפות פטרוזיליה קצוצה דק
מלח, פלפל לבן
ביצה קטנה
2 כפות פירורי לחם או מצה
2 כפות שמן
1 כף מים
לרוטב
2 כוסות מים רותחים
מעט חוטי זעפרן (או כורכום)
½ לימון סחוט (או לפי הטעם)
מלח, פלפל לבן
3 פרוסות שיני שום
פטרוזיליה להשלמת המנה
6 כפות שמן זית
איך
בקערה נוחה לשים את כל החומרים לקציצה ושמים בצד למנוחה של 10 דקות.
בסיר רחב מסדרים את לבבות הארטישוק.
פורסים את השומים.
מכינים את הרוטב: מערבבים את כל החומרים בזהירות 2 דקות.
יוצרים קציצות כמספר ראשי הארטישוקים וממלאים את הראשים.
דוחסים היטב את הבשר ומחליקים את הקציצה מעל הארטישוק.
מפזרים את השום הפרוס.
מניחים על להבה גדולה את הסיר ומוסיפים בזהירות את הרוטב.
מרתיחים, מנמיכים, מכסים ומבשלים שעה אם הארטישוק טרי ושעה וחצי אם הוא קפוא.
בודקים, אם חסר מים מוסיפים מעט.
טועמים ומוסיפים תבלינים בהתאם או מיץ לימון נוסף לפי הטעם.
מפזרים פטרוזיליה קצוצה לפני ההגשה.