לאיטלקים יש המון ירוקים כמו תרד, סוגים שונים של גבעולי סלק, עלי לפת וכל מיני ירוקים שלעיתים הם מרירים.
בד״כ בעונה הם חולטים אותם במים רותחים ומלוחים, מזליפים עליהם שמן זית ולימון והמאכל הזה נופל בקטגוריה של אנטי פסטי.
אני מתה עליהם.
לפעמים גם מכינים מהם את הטורטה די ארבה הזו, שבגרסה הספציפית והרזה הזו היא מאוד אופיינית לצפון טוסקנה, איזור שנקרא לוניג׳יאנה – עמק הירח.
הבצק פשוט והמילוי פשוט והטורטה הזו פשוטה, קריספית וטעימה להפליא.
אפשר לאכול אותה כארוחת ערב, כמנה ראשונה ואפילו כאנטי פסטי.
אפשר בכלל לארוז אותה ולקחת לעבודה.
בקיצור, היא טעימה בכל מצב.
מי שממש מתקשה בהכנת הבצק, לא בא לו או סתם אין לו כוח/ זמן יכול לעבוד עם פילו. התוצאה טיפה שונה אבל גם טעימה מאוד.
חשוב לזכור גם שאת הפילו חייבים לשמן היטב בעת ההכנה.
בהמשך למילוי של הטורטה הזו, יש מילוי שני נוסף, שהוא עשיר יותר וטעים לא פחות.
מה
750 גרם תרד עלים, תרד תורכי, סלק עלים, חובייזה וכל ירק אחר דומה
50 גרם פרמז׳ן מגורר
שמן זית
מלח
פלפל גרוס
לבצק
1.5 כוסות קמח
4 כפות שמן זית
מעט מלח
בערך 3/4 כוס מים
תבנית עגולה בקוטר של 30-40 ס״מ
איך
בקערת מיקסר או ידנית, מסיפים את הקמח, מלח, שמן זית ומים ולשים היטב בערך 8-10 דקות, עד שהבצק אלסטי רך מאוד ודביק מעט.
מניחים בצד לנוח כחצי שעה.
קוצצים את כל הירוקים (אני קוצצת גס במג׳ימיקס) ומעבירים לקערה, בוזקים מעליהם מעט מלח, מערבבים ומשאירים לנוח חצי שעה.
לאחר חצי שעה סוחטים היטב את הנוזלים (יש המוון נוזלים שהופרשו מהירק) מפלפלים.
מחממים את התנור על 180 מעלות.
מחלקים את הבצק לשניים ומרדדים את שניהם לעיגולים דקיקים בגודל התבנית + שוליים לקיפול.
מניחים עלה אחד בתבנית עגולה משומנת (לא מתעקשת על עגול אפשר גם מלבן או מרובע) כששולי העלה גולשים מהתבנית.
מפזרים את העלים הסחוטים היטב, מעל מפזרים פרמז׳ן ומעל הכל מזליפים מעט שמן זית.ֿ
סוגרים את הטורטה כמו בצילום ומהדקים.
מנקבים במזלג את פני הטורטה, מזליפים עוד כף או שתיים של שמן זית ואופים כארבעים דקות.
מילוי מספר 2
לטפל בירק כמתואר למעלה להוסיף פרמז׳ן + 2 ביצים, כף קמח.
לטפל בבצק כמו למעלה, להוסיף את המילוי.
לכסות בעלה בצק שני.
אפייה כנ״ל.
המילוי יוצא עבה יותר ואוורירי יותר בגלל הביצים והוא מעט שונה מהמילוי המקורי אבל טעים לא פחות.
לגרסה טבעונית
משמיטים את הגבינה ומפוררים קוביית טופו.