שני סוגי תבשילי ארטישוק מוכרים ברומא : אלה רומאנה ואלה ג׳ודאייקה.
אלה ג׳ודאייקה זה הארטישוק המטוגן בשמן עמוק טעים להפליא, והוא הובא על ידי היהודים מגירוש ספרד.
השני הוא אלה רומאנה – בסגנון רומא – והוא מתבשל לו לאיטו בציר עשיר של יין לבן ולימון ממולא בנענע ושום טרי לפעמים גם מוסיפים לו אנשובי קצוצים, טבול בשמן זית כתית טהור.
משמש כתוספת לארוחה או כאנטיפסטי.
מנה טהורה בפשטותה ובחמורי הגלם שלה.
מנה שמדגימה באופן מושלם את הפשטות והשלמות של המטבח המושלם הזה: המטבח האיטלקי.
מה
4 ארטישוקים רצוי גדולים מאוד אם אפשר עם הגבעול מעל.
כוס עלי נענע קצוצים דק
2 שיני שום קצוצות דק
אפשרי: 2 פילטים אנשובי קצוצים
שמן זית , מלח פלפל
מיץ מחצי לימון
1/3 כוס יין לבן
כוס ציר עוף ציר צמחי או מים רותחים.
איך
מנקים את הארטישוקים, כל סרטון ביוטויוב יראה איך.
בגדול תולשים את העלים הקוצנים החיצוניים, חותכים את הארטישוק לרוחבו – משאירים כ 3 או 4 ס״מ מהלב – ומנקים את השערות שבתוך הלב.
חשוב מאוד להשליך אותם לקערה עם מים ולימון מיד עם סיום הניקוי על מנת שלא ישחירו.
קוצצים את הנענע השום והאנשובי, מערבבים.
ממלאים את ליבו של הארטישוק והופכים את הלב לתוך סיר.
מוזגים לסיר 2-4 כפות שמן זית ומחממים על להבה, מוסיפים את היין ומאדים 2-3 דקות, מוסיפים את הציר ואת מיץ הלימון, מלח ופלפל.
מרתיחים, מכסים מנמיכים ומבשלים בערך 25 דקות עד שהירק מתרכך והנוזלים כמעט מתאדים.
הכי טעים לאכול אותו מצונן לגמרי.